Merak ettiğiniz soruları doktorumuza sorabilirsiniz?

Sıkça Sorulan Sorular

Hastanın gastroskopi işlemi için en az 6-8 saat aç olması gerekmektedir. Gastroskopi işlemi uyutularak (sedasyon) yapılabilir. İşlem öncesi hastaya damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatar ve ağızlık denilen plastik bir cihaz ağıza yerleştirilir. Daha sonra damardan verilen ilaçlarla hasta uyutulur. İşlem hasta uyuduktan sonra başlar. İşlem sırasında hastaya oksijen verilir, tansiyon, nabız ve kandaki oksijen durumu takip edilir.

Kolonoskopi işlemi anüsten (makattan) girilerek kalın bağırsağın incelenmesi işlemidir. Kolonoskop denilen ucunda özel ışıklı kamera sistemi bulunan, oldukça esnek bir cihaz ile yapılır. İşlem öncesinde hastanın en az 8 saat aç olması ve barsak temizliği yapması gerekmektedir. İşlemden önce damar yolu açılır, hasta sol yana yatar, kalp atışları ve solunumu monitörize edilir. Damardan verilen ilaçlarla hasta uyutulur. Hasta uyuduktan sonra işlem başlar ve işlem sırasında tüm kalın bağırsak incelenir.

Kolonoskopi işleminde uygun bir inceleme için kalın bağırsağın iyi temizlenmiş olması gerekmektedir. Genellikle işlemden 3 gün öncesinde sebze, meyve, yapraklı, çekirdekli, posalı ve lifli gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bunların yerine çorba, tanesiz komposto, muhallebi, yoğurt gibi posasız ve lifsiz gıdalar tüketilmelidir. İşlem öncesindeki akşam doktorunuzun önerdiği sıvı veya tablet şeklinde müshil ilaçları içilir. Beraberinde bol miktarda su (en az 3-4 lt) içilir. İşlem sabahı doktorunuz önerisine bağlı olarak lavman denilen ve anüsten uygulanan barsak boşaltıcıları da müshil ilaçlarına ek olarak uygulanabilir.

Hiçbir şikayeti olmayan 50 yaş üzeri kadın ve erkeklerin dışkıda gizli kan baktırmaları ve testi pozitif olan kişilerin kolonoskopi yaptırmaları gerekmektedir. Ülkemizde Kanser Daire Başkanlığının uygulamaya soktuğu kolorektal kanser tarama programında 50 yaş üzeri kişilerin iki yılda bir kez dışkıda gizli kan ve 10 yılda bir kez kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir. Bunun dışında birinci derece akrabalarında kanser veya adenomatöz polip olanlar, ülseratif kolit, Crohn hastalığı veya kalıtsal kalın bağırsak polipleri hikayesi olan kişilerde 40 yaşından itibaren tarama programı uygulanması önerilmektedir.