doktor murat keskin
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Bursa
kolonoskopi bursa

Kolonoskopi Bursa

Kolonoskopi Nedir?

Bursa’ da Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN tarafından yapılan kolonoskopi; ucunda ışıklı kamera sistemi bulunan, fleksibl (kıvrılabilir), esnek özel bir cihaz (kolonoskop) ile anüsten (makattan) girilerek tüm kalın bağırsağın ve ince bağırsağın son kısmının incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi Neden Yapılır ?

Bursa’ da Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN tarafından yapılan kolonoskopi işlemi kısaca;

  • 50 yaş üzeri erkek ve kadınlarda kalın bağırsak kanseri taraması için
  • Birinci derece yakınlarında kalın bağırsak kanseri varsa erken tanı koymak için
  • Açıklanamayan demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) sebebini bulmak için
  • Nedeni bilinmeyen karın ağrısı ve kilo kaybı durumlarında
  • Dışkıda kan görülmesi ve makattan kan gelmesi durumunda
  • Dışkıda gizli kan pozitifliğinin saptandığı durumlarda
  • Uzun süren sebebi bilinmeyen ishal ve kabızlık durumunda
  • Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi kronik iltihaplı bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavinin takibi gibi durumlarda yapılan endoskopik tanı tanı yöntemidir.

Yukarıdakiler dışında kalın bağırsak poliplerinin çıkartılması, ameliyat sonrası ve iltihaplı bağırsak hastalıklarının yol açtığı darlıkların balon veya stent yöntemi ile açılması gibi durumlarda kolonoskopi işlemi yapılabilir.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır ?

Hasta işlem hazırlığı yaptıktan sonra endoskopi ünitesine geldiğinde hastaya özel olarak hazırlanmış kolonoskopi şortu giydirilir. İşlem öncesi hastaya damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatar. Bursa’ da Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN tarafından yapılan kolonoskopi işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Bu sırada hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz. Kolonoskopi işleminde anüsten girilerek tüm kalın bağırsak ve ince bağırsağın son kısmı incelenir. Gerekli gördüğünde biyopsi alınabilir veya polip denilen kanser öncesi lezyonlar çıkartılabilir.

Kolonoskopi İşlemi Öncesi Neler Yapmam Gerekir ?

Kolonoskopi işlemi sırasında kalın bağırsak temizliğinin tam olarak yapılması işlemin kalitesi ve olası tanıların atlanılmaması için çok önemlidir. Bu nedenle genellikle işlem yapılacağı tarihten 3 gün öncesinde bol sulu, yumuşak, lifsiz, posasız, tanesiz beslenmek çok önemlidir. Özelikle yapraklı ve lifli, çekirdekli, sindirilmesi zor gıdalardan uzak durmak, bunun yerine bol su, çorba, muhallebi, tanesiz komposto gibi gıdalarla beslenmek gerekir. Bursa’ da Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN tarafından yapılan kolonoskopi işlemi öncesi size verilen diyete uymak ve işlemden önceki gece kullanılması gereken müshil tarzı bağırsak boşaltıcı ilaçları tam olarak kullanmanız gerekmektedir. İşlemden önceki gece verilen bağırsak temizleyici ilacı tam olarak kullanmak ve size belirtilen miktarda su tüketmek işlem kalitesi için son derece önemlidir. Kolonsokopi işlemine gelirken en az 6-8 saat aç olmak gerekir.

Kolonoskopinin Yan Etkileri Nelerdir ?

Bursa İlinde Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN tarafından yapılan kolonoskopi işlemi genellikle son derece güvenli bir işlemdir. Deneyimli bir Gastroenteroloji doktoru tarafından yapılması gereken bu işlem sonrasında en sık görülen yan etkiler; işlem sırasında kalın bağırsağa verilen havaya bağlı karın şişlik, gaz, ağrı ve bazen bulantı, kusmadır. Bunun dışında uygulanan hafif anestezik ilaçlara (sedoanaljezi) bağlı olarak işlem sonrası sersemlik hissi, baş dönmesi, hafif bulantı görülebilir. Kolonoskopi sırasında eğer biyopsi alınması, polip çıkartılması (polipektomi), darlık genişletilmesi gibi girişimsel bir işlem yapılmışsa buna bağlı olarak nadiren kanama, karın ağrısı, bağırsak delinmesi gibi komplikasyon gelişebilir.

İşlem Sonrası Günlük Yaşamıma Dönebilir Miyim ?

Kolonoskopi genellikle hafif uyutularak, sedonaljezi altında yapıldığı için, işlem sonrası hastalarda hafif sersemlik ve uyku hali görülebilir. Genellikle işlemden 30-60 dakika sonra hasta sulu, yumuşak gıdalarla yemek yemeye başlayabilir. İşlem sonrası, işlemin yapıldığı gün araç kullanılmamalı, alkol alınmamalı, dikkat gerektiren cihaz ve makine kullanılmamalı ve önemli kararlar (ekonomik, yasal vb) verilmemelidir.

Fiyatı Ne Kadar ?

Kolonosokopi fiyatı değişik sağlık kuruluşları arasında çeşitlilik göstermektedir. Fiyatlar her şeyden önce yöntemi uygulanan doktorun endoskopik uygulamalardaki deneyimine göre değişir. Bu işlem konusunda deneyimli bir Gastroenteroloji doktoru tarafından yapılmalıdır. Uygulayan sağlık kuruluşunun kalitesine, sağlık kuruluşundaki tıbbi cihazların kalitesi ve teknolojisine, işlem sırası ve sonrasında hasta takip ile bakımına göre değişir. Kolonoskopi hakkında aklınıza gelen soruları Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat KESKİN’ e sorabilirsiniz. Uygulama, fiyat ve diğer detaylı bilgilere ulaşmak ve ücretiz danışma-iletişim için 0.534.6014860 nolu telefonu arayabilirsiniz.