Ülser Tanı ve Tedavisi

Peptik ülser yani halk arasındaki adı ile ülser hastalığı, mide veya oniki parmak duvarında oluşan, bazen oldukça derin ve hastanın hayatını tehdit edebilen yan etkilere yol açan yaralardır. Ülserler bazen yemek borusunda da oluşabilir. Genellikle Helicobakter pilori denilen mide mikrobu, aspirin gibi kan sulandırıcılar veya non-streoid antiinflamatuar denilen ağrı kesiciler ile ilişkili gelişirler.

Ancak bazen mide kanserinin ilk bulgusu da ülser olabilir. Hastalarda şiddetli mide ağrısı, şişkinlik, yemek yiyememe, gaz, sırta yayılan ve bazen gece uykudan uyandıran veya uyutmayan ağrı şikayetleri olur. Bazı hastalar halk arasında mide kanaması denilen ağızdan kanlı veya kahve telvesi şeklinde kusma, siyah renkli dışkılama tablosu ile başvururken, bazı hastalarda şiddetli kusma, mide ve barsak delinmesi gibi acil durumlar ile başvurabilir. Tanı için altın standart ucunda ışıklı kamera sistemi olan gastroskop denilen özel aletlerle yapılan inceleme gerekir.

Ülser tedavisinde proton pompa inhibitörü denilen midede asit salgılanmasını engelleyen ilaçlar, antiasitler, varsa Helicobakter pilori tedavisi, aspirin ve türevleri olan kan sulandırıcıların kesilmesi, non-streoid anti inflamatuar ilaçlardan kaçınılması ve uygun diyet programı uygulanır.

Tedavi genellikle 8-12 hafta sürer. Ülserin iyileşip iyileşmediğinin gastroskop ile kontrolü oniki parmak bağırsağı ülserinde genellikle gerekmezken mide ülserlerinde takip eden doktorun kararına göre gastroskop ile takibi yapılabilir.